Fakta om Cypern

Cypern är den tredje största ön i Medelhavet och ligger i skärningspunkten mellan Europa, Asien och Afrika. Det är ett litet land med ett stort kulturarv, de äldsta kända bosättningarna är från 8200-talet f.Kr. Britterna har varit här sedan slutet på 1800-talet och det var en Brittisk koloni mellan 1925 och 1960, då Cypern blev en självständig republik. Turkiet har sedan 1974 ockuperat den norra delen av ön och gör så fortfarande. I dag kan man enkelt passera gränsen och besöka den turkcypriotiska sidan.

Ön är ca 10 000 km2 stor och där bor lite drygt 800 000 människor varav ca 80% är Grekcyprioter, 11% Turkcyprioter och 9% bofasta från andra nationaliteter. Grekiska och turkiska är huvudspråken men engelskan är väl etablerad, i alla fall på den grekcypriotiska sidan. Det är på den grekcypriotiska sidan vi är och har vår verksamhet.

Nicosia är den största staden och tillika huvudstad med ca 210 000 innevånare, Limassol har ca 164 000, Larnaca ca 74 000 och Pafos ca 49 000 innevånare. Klimatet är ett intensivt Medelhavsklimat med långa torra somrar från mitten på maj till mitten på oktober och milda vintrar med korta perioder av höst och vår. Kostnadsläget på Cypern är generellt något billigare än i Sverige. Att äta ute är betydligt billigare och en middag på en taverna kostar ca 10-15 euro/person exkl. dryck. Internet caféer finns nästan överallt och det kostar ca 2,5-3,5 euro/tim att surfa.Beskrivning av cykelmiljön

Säsongen kan delas in i två perioder, en svensk eftersäsong från oktober fram till jul och en vinter/försäsong från mitten på januari till slutet på april. Klimatet under den första periodens början och fram till mitten på november är att likna vid en svensk högsommar. Det är varmt i havet och ingen eller sällsynt med nederbörd. Resten av perioden fram till jul är mycket likt typisk svensk sommar. Det är fortfarande cykelbart i cykeltröja och kortbyxor och det är ganska varmt i havet.

Den andra periodens början är under Cypriotisk vinter och havet är lite svalare. Kvällstid ligger temperaturen på ca 12-14 grader och nätterna är svalare, kanske ner till ca 8-10 grader för att under dagen gå upp till 17-19 grader och i bästa fall 20-23 grader i solen. Vinden kan vara kylig ju längre upp i bergen man kommer så där behöver man lite varmare klädsel. En vindjacka eller regnjacka bör vara med då det kan bli kallt i långa utförslöpor.

Januari och februari har vardera ca 8-11 regndagar för att i mars gå ner till ca 8-9 regndagar. Det är dock väldigt sällan att det blir dagsregn, det kommer mera som skurar. Mars erbjuder mycket bra cykelväder, men kvällarna kan fortfarande vara lite svala. April bjuder på ett mycket härligt cykelväder med en värmande sol och få regndagar. April kan liknas vid en svensk högsommar.
© 2008 Cycle-in-Cyprus. Alla rättigheter är reserverade.  | Kontakt